Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zkusme se zamyslet v širších souvislostech. Co vlastně může lidi dovést až do bodu, kdy se začnou navzájem vraždit, aniž by kdykoli předtím jeden druhého poznali, natož aby si měli šanci nějakým způsobem ublížit? Proč by tisíce lidí na jedné straně usilovalo o život tisíců lidí na druhé straně zeměkoule? Odpověď zní – protože jim to tak bylo řečeno autoritou. Ale ne jen tak ledajakou autoritou, ale politickou autoritou, ke které jsme byli naučeni pociťovat morální povinnost respektu. Nejzákeřnějším důsledkem tohoto jevu je, že mozek jednotlivce v tom okamžiku přechází do módu “vypnout a plnit příkazy”.

Víra v politickou autoritu je odrazem našich hodnot. Státismus je odrazem existence víry v autoritu. Války jsou odrazem státismu. Válka je naším moderním kultem – stačí se rozhlédnout kolem sebe, na každém rohu oslavujeme válečné snažení nějakým sousoším nebo památníkem, a každý voják je bez debat národním hrdinou. Je velmi těžké si představit, že by moderní válčení v měřítku, v jakém jsme tomu byli svědky během dvacátého století, vůbec existovalo, nebýt národních států.

3 0
možnosti
Foto

Poslední výstřely 2.sv. války zazněly na Slivici u Milína na Příbramsku, kde se v sobotu 11. 5. odehraje památeční bitva obou osvobozeneckých armád. A to jak rudé tak americké.

2 0
možnosti
LF

L11u11k39a68s 20F96i54k78r

5. 5. 2019 17:19

V Jugoslavii se bojovalo do 15. kvetna.

1 0
možnosti
MK

Víte, ty dva týdny před koncem války, nikdo nevěděl, že válka za dva týdny skončí a plzeňská zbrojovka v tu dobu pořád vyráběla zbraně, hlavně proslulé Hetzery. Dva týdny před koncem války jen v Protektorátu bylo na jeden milion německých vojáků a Spojenci předpokládali, že válka, díky pověstem o Alpské pevnosti potrvá ještě několik měsíců. Nikdo soudný nebude zpochybňovat oběti sovětských vojáků, ale pro nás to znamenalo jen osvobození od německé totality a přechod pod sovětskou. Nacistický Protektorát se změnil na Sovětský. Ano, ten Aljoša, Ivan, Saša, ti v tom byli nevinně, ti možná věřili, že nás přišli osvobodit, ale jejich vůdci věděli, že nás přišli politicky zabrat.

8 1
možnosti
Foto

Pokud se předpokládalo, že válka potrvá ještě několik měsíců, tak nemá smysl vyčítat Sovětům, že trvali na dodržení demarkační linie.

3 0
možnosti
  • Počet článků 935
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1605x
jsem jednim z vas, narodil jsem se v domku na predmesti Plzne tady jsem i vyrustal a zazil dobu kdy jeste spolu sousede hovorili pres plutky, kdy sousedky se vzajemne zvaly na nedelni odpoledni babovku a bilou kavu. Zazil jsem dobu a lidi kteri mi ukazali co je to pracovitost,poctivost,rozvaha,odpovednost,vlastenectvi. Naucili mne mit rad lidi!

Seznam rubrik